Tenk deg at du som nyutdannet trønder med en master fra NTNU emigrerer til India uten å kunne ett ord hindi, skaffer deg jobb som overingeniør, underviser lokalbefolkningen i rørospols og opptrer på indisk tv-talentshow med dem, og 25 år senere har du og mannen din et konglomerat av selskaper i New Dehli med 50 ansatte nordmenn jobbende for seg i Fredrikstad. Kan du se det for deg? Reverser rollene, og du har Anshu Jain.
Ok, Anshu. Hvor på planeten startet det hele for din del?
Jeg kommer fra byen Old Delhi, stedet heter Chandni Chowk, og jeg er født 18. august 1974.
Chandni Chowk har en gjennomsnittstemperatur på 30,97 °C, vintersesongen iberegnet! Hvilken akademisk og språklig bakgrunn har du?
Jeg har en master i kjemi fra Hansraj College ved Delhi Universitet i 1997, og en master i Business Administration med spesialisering i forretningsdrift fra Institute of Management Technology i Ghaziabad. Den siste begynte jeg på i fjor og ble ferdig med for noen uker siden. Språkene mine er norsk, engelsk, hindi og litt punjabi, i tillegg til grunnleggende japansk.
Og dermed har du bekreftet alle våre fordommer om indere som ambisiøse og hardtarbeidende. Hvordan tjente du dine første penger?
Ved å gi undervisning til små barn hjemme hos meg selv som deltidsjobb. Det startet jeg med da jeg var 18 år gammel.
Hva brakte deg til Norge?
Vel, jeg giftet meg med en som flyttet hit!
Kjærlighetens veier er uransakelige. Bortsett fra ektemannen, hva får hjertet ditt til å banke?
Dans! Jeg har vært bollywood-danseinstruktør i over ti år. Jeg tok med dansegruppen min til Norske Talenter på TV2, hvor vi var en av semifinalistene. Jeg har vært konferansier på flere indiske kulturarrangementer, og jeg har vært daglig leder for den indiske danseskolen Damini House of Culture. Å reise er også noe jeg elsker! Så langt har det blitt 45 land. Og jeg elsker natur og liker å gå på tur.
Norskere kan det ikke få blitt! Hva er den mest interessante forskjellen mellom indere og nordmenn, slik du ser det?
Indere er veldig varme. De åpner både hjem og hjerte når de møter ukjente, i motsetning til nordmenn som det tar tid å bli kjent med. Dette er den aller største kulturforskjellen jeg merket da jeg kom hit.
Hvordan har løpebanen din vært, yrkesmessig?
Jeg startet som IT-utvikler, deretter jobbet jeg som overingeniør innen kjemi før vi etablerte IT-konsulentselskapet Glocal View i 2014 – hvor jeg nå er CMO, som det så fint heter. Jeg innser nå at jeg har vært yrkesaktiv i 25 år. Tiden flyr!
Glocal View har lykkes bedre enn sine sammenlignbare konkurrenter når det gjelder å skape forståelse hos programmerere offshore for oppgavene som kommer fra norske oppdragsgivere. Skyldes det bare at du og din mann snakker flytende norsk, eller har dere et annet «trick of the trade» også? Vi er ute etter forretningshemmelighetene her!
For å bli integrert i samfunnet, er språk noe av det viktigste. Jeg og Vineet, mannen min, har jobbet hardt for å lære oss norsk. Dessuten er vi begge nettverkere, noe som har hjulpet oss med å bygge opp firmaet. I tillegg til det, er troverdighet det viktigste. Jeg og Vineet tror på hverandres beslutninger, og så tror vi på våre ansatte, på kundene og på leverandørene.
Vårt andre trick of the trade er målsetningen. Glocal View skal skape arbeidsplasser ikke bare for de som har god IT-utdanning, men også for de som har andre ferdigheter. Det førte til at vi i 2023 startet Glocal View Food and Beverages. Mitt ansvarsområde er å videreutvikle kaffe- og teprosjekter, hovedsakelig i India. Vi satser på å utvide disse prosjektene til hele Europa.
Det tredje tricket er at vi som indere i Norge har en fordel når det kommer til internasjonal business: Vi kan både språket og kulturen i to helt ulike land, som gjør at vi har langt flere muligheter til å ekspandere i et mye større marked. Det gjenspeieles i navnet vårt. Glocal er global pluss local. Vi jobber globalt, og er til stede lokalt.
Indere i Norge er høyst respektert og anses som særdeles smarte – eller intelligente for å være litt mindre politisk korrekt. Født sånn eller blitt sånn?
Det er egentlig to spørsmål du stiller her.
Det første: Er indere født smarte, eller har vi blitt det? India har verdens største befolking og er ikke en velferdsstat som Norge. Generasjon etter generasjon tjener sine penger for å støtte neste generasjon. Det er ikke alle som er født smarte, men vi jobber hardt for å bli det.
Det andre: Hvorfor blir indere ansett som smarte? Grunnen er at de ofte henger med intelligente folk. «Du blir som de du er sammen med», som det heter.
Så svaret er både født sånn og blitt sånn. Samtidig mener jeg at man må være sulten på å lykkes for å lykkes. Jeg og Vineet er begge veldig ambisiøse, og vi tør å slite for å lykkes.
Så smarthet er et resultat av både arv, miljø og sult. Smart tenkt!
Ja, der har du meg!
Hva er ditt livsmotto – eller skal vi kalle det mål?
Bidra til samfunnet for at det skal være et bedre sted for de kommende generasjoner! Vær snill, omsorgsfull, en god kone, en god mor og ikke minst et godt menneske.
—