Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Nettverksbygging

Nettverksbygging

Nettverksbygging - fordeler

Nettverksbygging er noe av det viktigste du kan gjøre for ditt eget selskap, og nettverket ditt er en av dine viktigste ressurser.

Noe av det viktigste å vite om nettverksarbeid er at du må gi før du kan få. Mange strever med å forstå dette. De har hørt at man kan oppnå det meste gjennom nettverk, og forventer derfor resultater før de selv har bidratt med noe som helst. Det er mange som møter opp på et nettverksmøte med en forventning om å selge sine produkter eller tjenester til de andre, og blir skuffet når dette ikke skjer.

Alle har et nettverk. De fleste kan tjene på å bli mer bevisst hvem de kjenner, og hvordan de kan være til nytte for andre. Tenk på hvem du kjenner som du kunne hjelpe videre, og hvem du kjenner som kan være til hjelp for deg.

Nettverksbygging - nettverksmøte

I nettverksmøter må man, som en del av nettverksbygging, møte opp med et hovedmål om å bidra ved å åpne dører til sitt nettverk for andre medlemmer. Samtidig må man også være tålmodig og ikke forvente at man kan «selge» på første møte. Nettverksbygging handler om å bygge tillit, på samme måte som at det tar tid å bli godt kjent i et forhold. Det tar tid å få andre til å bli kjent med deg, både som person og virksomheten du representerer. Hvis andre skal åpne dører for deg til nye forretningsmuligheter i sitt eget nettverk, trenger de å vite at den de henviser deg til for et eventuelt møte, møter en person som de selv har tillit til.

Sørg alltid for å vise interesse i andre fremfor å bare snakke om deg selv. Still spørsmål til den eller de andre om hva de jobber med, hva som er positivt med akkurat dette, hva de har oppnådd eller hva de ønsker å oppnå. På denne måten får du andre til å snakke om seg selv. Er det noe vi mennesker er glad i, så er det å snakke om seg selv. Dette gjelder også i et salgsmøte. Hvis du gjennom hele møtet bare snakker om deg selv, får du heller ikke vite noe om den potensielle kunden sine behov, ønsker eller mål, slik at du kan bruke dette i din egen argumentasjon.

Nettverksbygging
Nettverksbygging

Visittkort

Sørg alltid for å ha med deg nok visittkort til nettverksmøter eller i andre tilsvarende arenaer. Møter du opp på et nettverksmøte for å utvide nettverket ditt eller for å lære noe nytt, er det alltid en fordel at du har en oversikt over hvilke personer eller bedrifter som er representert på møtet. Da kan du se etter om det er personer der som du ser for deg at du kan bidra med noe positivt til.

Ta initiativ i nettverksbygging

Nettverksbygging handler om å ta initiativ til å bli kjent med en ny person, og skape en relasjon som er fordelaktig for dere begge. Gode nettverksbyggere har en positiv innstilling, er tillitsvekkende, gode til å lytte, hjelpsomme og ekte. Det finnes flere plattformer for å bygge og opprettholde viktige relasjoner. Hvordan går du frem? 

Bli med på lunsjmøte med Dooropeners for å utvide nettverket ditt

Store selskaper og organisasjoner arrangerer jevnlig frokostmøter, konferanser og andre bransjetreff hvor du møter mennesker som med fordel bør vite hvem du er. Møt forberedt – les deg helst opp på temaet for arrangementet på forhånd. Klarer du å bidra i diskusjoner og stille reflekterte spørsmål, er sannsynligheten stor for at du blir lagt merke til.

Gjør et googlesøk på deg selv og se hva som dukker opp. Dersom noen gjør det samme etter å ha møtt deg og det som dukker opp øverst er uheldige festbilder, kan det i verste fall bety at nettverksjobben du har gjort er forgjeves. Ta en digital opprydding.

Sørg for å være fordelaktig representert i sentrale sosiale medier. I tillegg til en Facebook-profil uten for mye støy, egner medier som Instagram og Twitter seg godt til å vise hvem du er. En god LinkedIn-profil gjør at de som søker deg opp der får et godt bilde av deg, erfaringen din og hva du representerer.

Når du først har valgt å være til stede på LinkedIn, bør du ta deg tid til å opprette en ordentlig god profil. På mange andre digitale plattformer er det mindre viktig, men siden LinkedIn er det viktigste verktøyet for nettverksbygging er det avgjørende å vise frem den beste versjonen av deg.

Stadig flere bruker LinkedIn når de rekrutterer.

Da snakker vi ikke bare rekruttering som i å fylle en ledig stilling, men det kan like gjerne være å rekruttere en forretningspartner av ulike slag. For kortere eller lengre tid.

Tweet om ting som engasjerer deg. Vis at du deltar på konferanser eller frokostmøter eller lunsjmøter, og i samfunnsdebatten. På Instagram kan du vise en mer personlig side. Husk at nettprofilene dine er lett tilgjengelige for en arbeidsgiver, og bruk dette strategisk til din egen fordel. Bruk sosiale medier for alt de er verdt, og vær bevisst om din egen digitale profil.

Follow by Email
LinkedIn
Share