Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Jeg gjør mitt ytterste for å være tilgjengelig og jobbe smartere enn konkurrentene. – Per Kristian Edvartsen, Speditøren AS

Foto: Øyvind Ludt / Moderne Transport

Jeg gjør mitt ytterste for å være tilgjengelig og jobbe smartere enn konkurrentene. – Per Kristian Edvartsen, Speditøren AS

De fleste norske menn er en smule introverte. Det er få av oss som faktisk liker å snakke med fremmede og ta ordet i forsamlinger. Og enda færre som både ler høyt, snakker så alle hører og drar i gang saker og ting. Gjett én gang hvor Per Kristian Edvartsen befinner seg på den introvert-ekstrovert-aksen.

Den 2. desember 1991 var en stor dag på Lærdal sykehus. I hvert fall for fru Edvartsen som lå på tomannsrom med sin nyfødte Per Kristian i armene. Det viste seg at han skulle bli en svært, svært, svært livlig krabat, men det visste jo ikke hun der og da.

Hadde du et kallenavn som barn?

«PK». Kallenavnet kom fra tiden jeg var bosatt i Israel, og ingen klarte å uttale «Per» og i hvert fall ikke «Per Kristian».

Per Kristians personlige logo, i kategorien «Life as it should be».

Indianerne – unnskyld, de amerikanske urinnvånerne – fikk tildelt navn etter hva som særpreget dem. Sitting Bull, Hawkeye og så videre. Hvilket kallenavn burde du egentlig hatt?

Kaizen. Jeg elsker dette ordet! Om noen visste hva det betydde og hadde kalt meg det uten oppfordring fra meg eller andre, ville jeg blitt veldig ydmyk og stolt. Det er japansk og betyr konstant forbedring. Fra ledelse til gulv. Alle ledd skal involveres.

Hvis vi tenker på Dooropeners som en konkurranse i å være handlekraftig, er Per Kristian alltid på pallplass. Når innså du første gang at ikke alle var som deg?

Når det kommer til forretninger, ser jeg veldig opp til Elon Musk og hvordan han klarer å gjennomføre det utroligste på et helt umenneskelig nivå. Jeg gjør mitt ytterste for å lære meg kunsten å være så ekstremt tilgjengelig som han er, og jobbe smartere enn mine konkurrenter. Det gjør at jeg oppnår ting mye raskere enn de fleste.

Per Kristian som kosttilskuddsambassadør.

Det har vi merket. Hvordan tjente du din første krone?

Jeg solgte mine egne tegninger til lokale tatoveringsstudioer! Men min første ordentlige jobb var på en bensinstasjon i Ås. Tidligere hadde jeg bare gått med lokalavisen i Ski og levert den etter skolen og i helgene. Senere solgte jeg helsekost på stand i gatene hele Norge rundt. Da måtte jeg jo ha bil, og kjøpte en Peugeot 307sw 2003-modell som jeg kalte Berit. Men jeg var treg med førerkortet og hadde derfor ansatte som kjørte meg rundt i den. Derav uttrykket «å dra på tur i Berit». Humor var særs viktig i en krevende jobb som reisende gateselger. I den jobben gikk jeg fra selger til teamleder innen få måneder, deretter salgssjef, videre til prosjektleder etter 1,5 år.

Jeg jobbet deretter som salgsdirektør før jeg fikk et ultimatum fra min nåværende samboer om at jeg måtte roe ned jobbingen. Det var mye jobbing og lite betalt, fordi selskapet hadde som personalpolicy å feste hver helg for å holde selgerne sultne i og med at de hadde brukt opp hele lønnen på fest!

Det sies at kvinner er spesielt svake for menn i uniform.

Ai-ai, reddet av samboeren fra et utsvevende liv der, altså. I hvilke situasjoner har du det som best, bortsett fra når du designer tattiser?

Jeg jobber best under motgang, men trives også veldig godt i sommersesongen hvor jeg kan stå ved vassdraget med laksestangen i hånden og nullstille hodet.

I forsvaret ledet jeg et lag vaktsoldater og likte å gjøre det lille ekstra for å lette på stemningen, med vafler, masker og mye sprell.

Jeg hadde også en kort YouTube-karriere, der jeg fort fant ut at jeg var bedre til å forvalte andres fremfor min egen. Dette utviklet seg også til at jeg skaffet meg gode venner rundt om i verden, hvor jeg så en forretningsmodell der jeg kunne «hoste» servere for dataspill som hadde et online-samfunn. Her fikk jeg blant annet Microsoft som kunde. Jeg tilbød venner av meg at jeg betalte for internettet deres mot at jeg fikk disponere en datamaskin som skulle ha 100 prosent oppetid hjemme hos dem. Via denne datamaskinen hostet jeg flere servere for dataspillverdener i f.eks. Xbox.

I dag eier jeg en nettbutikk, har fabrikk i Spania som produserer tortilla, og selvsagt Speditøren AS, som er kjernen i alt jeg driver med nå – en god og deilig familiebedrift som ble stiftet i 1983. Og så må jeg få nevne innføringen av Digitoll, et prosjekt jeg deltar personlig i.

Per Kristians største baby: Speditøren AS

I konteksten forretningsnettverk, hva er den mest vellykkede formidlingen av en kunde til et annet nettverksmedlem du har sørget for? Og hva er den mest vellykkede formidlingen du har stått som mottaker av?

Nå er det vanskelig å spore konkret tilbake hva en faktisk har fått fra meg i fysisk business, men ganske nylig koblet jeg en i forretningsnettverket med en av mine store leverandører for å se på AI-løsningene de har i dag. Det genererte flere hundre tusen, og ser ut til å fortsette å generere mange hundre tusen hvert år. Jeg fikk nylig en meget god kontakt fra en annen partner i forretningsnettverket som nå er blitt en av mine viktigste leverandører. Min besparelse ligger på omkring NOK 1 800 000 per år, noe som markant vil øke inntekten per utførte oppdrag.

Normalmodus for Per Kristian i nettverkssammenheng.

Uten mat og drikke, duger selv den mest handlekraftige ikke. Gi oss tre av dine favorittretter. Ikke spar oss for detaljer.

Jeg elsker sjøkreps! Jeg kunne praktisk talt levd av det hele sommeren! Viktig med MASSE dill. Tilbehøret som hører til, er jo selvsagt annen type sjømat. Skal alltid startes med en god og deilig østers før en hugger innpå med krepsen.

En god biffmiddag med norske rotgrønnsaker er også alltid en slager her hos meg. Da er det viktig at biffen er blodig, den skal være godt mørnet og grønnsakene skal være ovnsbakte med en god dose kvalitetsolje – helst oliven – og ordentlig godt kvalitetssalt av grov type.

Men alle har jo en nostalgisk rett. Min er lasagne. Det kommer av at min mor ikke klarte å lage ordentlig lasagne. Hun lagde den nemlig i langpanne, noe som gjorde at den brant seg og det var ikke plass til flere lag plater. Da tok jeg på meg ansvaret og lærte meg dette selv som veldig ung. Og det slo godt an! Jeg lærte fort at det er SÆRS VIKTIG med mange lag, og en dyp form. Masse god og smakfull ost på toppen. Ikke Norvegia, men cheddar!

Vi må spørre, i og med at du er både ginprodusent og ginentusiast: Hva kjennetegner den optimale ginen?

Nå har det seg slik at jeg kun har produsert én gin foreløpig. Dette fordi jeg ble invitert til bryggeriet til av en av mine gode kunder, hvor de skulle holde et kurs om gin. Der fikk jeg prøvesmake meg frem blant mange forskjellige urter og smaker som ofte særpreger en god gin. Min gin endte i masse einer og botaniske urter (f.eks. koriander) som gjorde at den ble veldig rund og fin. Ganske lik i smak som en av verdens beste faktisk, som var helt tilfeldig. Det som er viktig for meg, er at den er full av gode og smakfulle urter. Og naturligvis er einer en klassiker, da dette er det som skiller ginen fra et rent brennevin som vodka.

«Hvor sterk er du egentlig blitt?»

Hva er ditt livsmotto? Eller skal vi si slagord?

Når livet ofte byr på motgang, er det lurt iblant å se seg litt tilbake for å se hvor sterk du egentlig er blitt.

Som barn hadde intervjueren den ideen at hvis alle andre hadde vært en tro kopi av ham selv, så ville all krig ha opphørt fordi alle forsto hverandre totalt. Som eldre priset han seg lykkelig over at andre ikke var nettopp det. Hvilke egenskaper setter du høyest hos andre, Per Kristian?

Ærlighet. Enkelt å svare på. Det er alltid gjennom å være ærlig at en ser hvordan verden viser seg å være for den som velger å være den ærlige. Det er ofte vanskelig å være ærlig, men det er alltid slik at selv i de vanskelige stundene vil det komme noe positivt ut av det til syvende og sist.

Klikker du på figuren ovenfor, kommer du til Speditørens nettside.

Trond Samstad

Redaktør

Om Trond: Dooropeners-medlem siden 2020. Daglig leder i tekstbyrået Samtext, en nordisk leverandør av innhold og språktjenester.

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *